• 06-53715371
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zero waste en recycling

Zero waste en recycling

Dat de mens te veel plastic afval heeft geproduceerd en nog steeds produceert, is nu wel zo'n beetje bij iedereen bekend. Dat er veel maatregelen worden genomen 

Dat de mens te veel plastic afval heeft geproduceerd en nog steeds produceert, is nu wel zo'n beetje bij iedereen bekend. Dat er veel maatregelen worden genomen door regeringen en andere instanties om dat tegen te gaan, weten we ook. Maar nog altijd is dat bij lange na niet genoeg.

 

Plastic vervuiling in de oceanen

Hartverscheurend zijn de foto’s van dode vissen die plastic in hun maag hebben, schildpadden die verstrikt zijn geraakt in visnetten of drinkrietjes in hun ogen hebben, vogels die hun nest maken met plastic verpakkingsmateriaal. Natuurlijke ecosystemen raken ontwricht. Maar ook van foto’s van arme kinderen, die op bergen plastic afval dat uit westerse landen naar landen in de Derde Wereld is vervoerd, zoeken naar iets van waarde om te verkopen, krijg je een steen in je maag.

Plastic was eens een geweldige uitvinding maar tegenwoordig weten we beter. Het vroegere plastic kon niet biologisch worden afgebroken en als het in de natuur terechtkwam, bleef het daar en zorgde voor toenemende vervuiling. Vooral het wegwerpplastic, het plastic dat slechts voor eenmalig gebruik is, was en is nog steeds een groot milieuprobleem. Het vormt namelijk een groot deel van het zwerfafval dat in de natuur terechtkomt. Het blijft tientallen jaren en soms zelfs honderden jaren liggen, en vergaat niet.

 

geen plastic

 

Door verschillende milieumaatregelen die de overheid heeft genomen, zowel in nationaal als internationaal verband, is onze plastic ‘verslaving’ aan banden gelegd. Dankzij technologische ontwikkelingen is er nu biologisch afbreekbaar plastic, plastic dat gerecycled kan worden. Van plastic kan namelijk allerlei soorten producten worden gemaakt, zoals speelgoed, tuinstoelen, tennisballen en zelfs kleding. Biostijl verkoopt bijvoorbeeld mooie, van gerecyclede plastic flessen gefabriceerde T-shirts, van het merk Pure Sportswear.

 

Beperken van wegwerp plastic

Het gebruik van wegwerpplastic wordt zo veel mogelijk beperkt. Zo mogen winkels niet meer gratis plastic draagtassen weggeven. Steeds meer bedrijven stappen van wegwerpverpakkingen over op duurzame verpakkingen, of minder of geen verpakkingen. De gemeentelijke inzameling van plastic, dat sinds 2010 verplicht is, is een succes: bijna de helft van het ingezamelde plastic wordt hergebruikt. Daarmee is Nederland in Europa een van de koplopers.

Er zijn dus echt wel positieve ontwikkelingen te melden over het tegengaan van het gebruik van plastic. Helaas, en je voelt hem al aan komen, is er ook minder positief nieuws. Als de olieprijs laag is, is het efficiënter om nieuw plastic te produceren. En het meeste plastic afval belandt nog altijd in verbrandingsovens, omdat het niet kan worden hergebruikt. 

 

Gebruik van plastic neemt toe

Bovendien blijkt dat het gebruik van plastic voorlopig alleen nog maar zal toenemen. Dan gaat het vooral om plastic verpakkingen van voedselwaren. Een toename van het gebruik van wegwerpplastic is nu juist iets wat we willen tegengaan. Als consument zullen we dan ook consequent ons steentje moeten bijdragen. Je eigen boodschappentas meenemen als je gaat winkelen, bij de groenteboer de herbruikbare zakjes gebruiken om je groente in te doen, geen fruit kopen dat per stuk in plastic is verpakt, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. 

Niet alleen groente en fruit kan zonder plastic verpakt worden, maar ook verzorgingsproducten zijn tegenwoordig zonder plastic verpakking, met gerecyclede verpakkingen of zelfs helemaal zonder verpakkingen! Kijk maar eens hier op onze site. Daar staan al deze fijne verzorgingsproducten bij elkaar die geen, of geen plastic, verpakking hebben. zonder plastic er in én zonder plastic er omheen.

 

 zeep zonder verpakking

 

Samen maken we het verschil met betrekking tot wegwerpplastic

Als consument kunnen we echt wel het verschil maken, maar we moeten het wel doen. Als iedereen voor zich denkt dat het niet uitmaakt als ze niet meewerken aan het terugdringen van de plastic afvalberg, dan gebeurt er ook niets en zal die berg alleen maar blijven groeien, met alle ellendige gevolgen van dien. Alle beetjes helpen, hoe klein ook. Met andere woorden, al koop je slechts geen in plastic verpakt fruit meer, dan maakt dat in totaal al veel verschil. Want al weet je het niet, je hebt veel medestanders die precies hetzelfde doen. Samen maken we toch echt wel het verschil! En uiteindelijk doen we het toch om onze aarde te redden en daarmee de toekomstige generaties een kans op een gezond leven geven.

 

Wil jij ook graag iets meer weten over natuurlijke verzorgingsproducten? Schrijf je hier in voor de gratis minicursus dan weet je wat je op je huid smeert en wat er allemaal in zit!


  

Bedrijfsgegevens

Biostijl

Terpwei 1
9114 AB Driezum
info@biostijl.nl
0519-295088 of 06-53715371
KvK-nummer: 66646499
BTW-nummer: NL001426888B08
Bankrekeningnummer:
NL31KNAB 0400 6831 64
 

 

 

facebook 3

 

instagram

 

pinterest

menu mobile

nieuw logo biostijl