• 06-53715371
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Shea butter - shea boter

Shea butter is een ingrediënt wat je kunt eten, in zijn puurste vorm, maar het wordt ook erg veel gebruikt in verzorgingsproucten\

Shea butter of shea boter  - Butyrospermum parkii butter

Shea butter is een ingrediënt wat je kunt eten, in zijn puurste vorm, maar het wordt ook erg veel gebruikt in verzorgingsproucten. In deze blog gaan we je wat meer informatie geven over hoe shea butter wordt gemaakt, waar het goed voor is.

 

shea butter in cosmatica

 

Wat is shea butter of Butyrospermum parkii butter

Shea butter wordt veel in natuurlijke verzorgingsproducten gebruikt. Het is van oorsprong een ivoorkleurige/gelige substantie, een boter, die heel veel positieven en helende eigenschappen heeft.Karité boter Butyrospermum parkii is de wetenschappelijke term voor shea butter, maar het wordt ook wel Karité boter genoemd. Welke benaming je er ook aangeeft, het blijft gewoonweg een heel fijn ingrediënt die in veel natuurlijke verzorgingsproducten wordt gebruikt, maar in bewerkte vorm ook in de reguliere cosmetica.

Shea boter heeft een vaste vorm bij kamertemperatuur, en het vindt zijn oorsprong bij de noten van de sheaboom, dus ook wel de karitéboom genoemd, die in de wilde savanne van Afrika groeit. Deze boom is bij velen ook wel bekend als de Boom des Levens. Klinkt goed toch?

 

Shea boom

De shea boom of karité boom is er twee soorten:

- De Vitellaria Parodoxa die groeit in het westen van Afrika, en is de meest voorkomende bron van shea butter.
- De Vitellaria Nilotica groeit in Oost-Afrika is een wat zeldzamer soort daardoor vaak wel drie keer zo duur als andere soorten.

 De gewonnen boter die uit de noten van de oostelijk gelegen bomen komt, wordt soms ook wel Nilotica shea butter genoemd. Deze shea butter is zachter en romiger van textuur dan haar westelijke tegenhanger. Deze eigenschap is te danken aan het hogere oleïne-gehalte, wat ervoor zorgt dat dit type sneller door de huid opgenomen wordt.

De shea boom maakt deel uit van een strook vegetatie die qua breedte de driehonderd kilometer aantikt. Deze groene lijn loopt van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin.Op de hele wereld zijn alleen hier de sheabomen te vinden, die er in verschillende variëteiten groeien. De bomen kunnen tot wel vijftien meter hoog worden en zijn behangen met vele vruchten, de zogenaamde shea noten.

shea boom

 

Shea noten

Deze vruchten zien er uit als kleine groene pruimen, maar het zijn toch echt noten, en deze noten hebben pitten die voor ongeveer de helft uit vet bestaan.

Bij jonge aanplant kan het soms erg lang duren voordat de bomen gaan vrucht dragen. Het kan soms wel 20 jaar duren voordat een shea boom de eerste bruikbare vruchten produceert. Deze productie groeit door totdat de boom bij ongeveer haar vijfenveertigste tot vijftigste jaar haar hoogtepunt beleeft in het dragen van de vruchten. In totaal kan een dergelijke gezonde Karitéboom wel ongeveer honderdvijftig tot tweehonderd jaar lang nieuwe vruchten blijven produceren.

 

Eigenschappen van shea butter

Vanwege de verzorgende eigenschappen wordt sheaboter veel gebruikt in cosmeticaproducten. Vooral wanneer je een droge huid hebt, of wanneer je huid snel allergische reacties vertoont. Welke bijzondere eigenschappen, hoor ik jullie denken, bevat shea butter nou eigenlijk precies dat iedereen ze zo geweldig vindt? We gaan het even voor je op een rijtje zetten.

- het bevat vetzuren die zorgen voor goede hydratie
- het bevat een hoog gehalte aan vitamine A, E en F, die helpen de celdeling van het lichaam te bevorderen
- het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf als vrije radicalen en UV-straling
- het bevordert de elasticiteit en het zelfherstellend vermogen van de huid.

In Afrika wisten ze dit natuurlijk al lang, want daar wordt om deze redenen de karité boter al vele eeuwen gebruikt als middel voor hoofd- en huidverzorging. Want…naast hulp bij oppervlakkige onvolkomenheden, biedt shea butter ook uitkomst bij huidontstekingen door de allantoïne die er in zit.

Nou is het waar dat shea butter veel te vinden is in heel veel producten. Diverse reguliere crèmes, lotions en zepen bevatten in meer of mindere mate deze substantie, maar de werking hiervan is, vanwege het kleine percentage shea boter wat erin zit, nagenoeg verwaarloosbaar. Daar de gebruikte shea butter voor dergelijke producten ook nog machinaal bewerkt en geraffineerd wordt, verliest het hierdoor veel van haar belangrijkste helende kenmerken.

De oliën die in de zaden van de shea boom zitten, kunnen onderverdeeld worden in twee belangrijke onderdelen, het verzeepbare en het onverzeepbare deel. 

Het verzeepbare deel bevat de meeste hydraterende eigenschappen, terwijl het onverzeepbare deel de meeste verzorgende eigenschappen bezit. Dit is ook meteen de oorzaak wat shea butter zo bijzonder maakt en zich onderscheidt van andere natuurlijke oliën. Shea butter bevat namelijk een hoog gehalte aan onverzeepbare delen, het gehalte aan verzorgende eigenschappen hiervan variërend van vijf tot zeventien procent! Even ter vergelijking: bij de meeste natuurlijke oliën bedragen deze eigenschappen slechts één procent of zelfs minder!

 

Hoe wordt shea butter gemaakt

Shea butter wordt, tot op de dag van vandaag, nog steeds gemaakt en bewerkt door dorpsvrouwen, verspreid over Oost- en West-Afrika. Ze kraken eerst de schil van de noot en vervolgens worden deze noten achtereenvolgens gewassen en gedroogd. Hierna worden de shea zaden geroosterd en fijngemalen totdat er een donkere pasta met de kleur van chocolade uit ontstaat. De vrouwen kneden deze pasta voor enkele uren. Tijdens dit lange en bewerkzame proces wordt de pasta gezuiverd met schoon water. De laatste stap is dat deze substantie op een laag vuurtje wordt verhit. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijk shea butter naar boven komt drijven, klaar om gedroogd en gebruikt te worden.

Om een duidelijk overzicht te geven, zetten we hieronder de eerdergenoemde eigenschappen van shea butter nogmaals op een rijtje zodat je een goed beeld krijgt van het nut van shea butter in een product:

- dagelijks gebruik voor het behoud van een gezonde, soepele huid
- behandeling voor droge, rode en/of verbrande huid
- hulp bij vervelling (bijvoorbeeld na het zonnen)
- maskeren en verwijderen van pigmentvlekken, littekens, fijne lijntjes, rimpels en, in bepaalde gevallen, puistjes en dergelijke huidonzuiverheden
- dienstdoen als scheercrème, met een bijzonder glad en mooi eindresultaat
- behandeling van zwangerschapsstriemen of striae
- de huid sterken tegen de kou
- aansterken van droog haar
- bruikbaar als een lippenbalsem

Ongeraffineerde shea butter bevat, naast de eerdergenoemde vitaminen, ook de nodige mineralen, die er bij het raffineren normaliter bijna allemaal, voor zeker vijfennegentig procent, uit verwijderd worden en vervangen worden door conserveringsmiddelen (voor langere houdbaarheid) en verschillende soorten chemicaliën voor meer commerciële producten. Geraffineerde shea butter wordt gewonnen uit hexaan of andere chemische oplosmiddelen, waarna het ontgeurd wordt, verhit op hoge temperaturen en gebleekt, het laatste met als doel om de boter vanuit een esthetisch oogpunt aantrekkelijker te maken voor klanten.

 

Verschillende kwaliteiten

Zoals elk ander product wat op de markt kan worden gebracht, kent ook shea butter verschillende gradaties in kwaliteit. Hiervoor wordt de gewonnen stof onderverdeeld in klassen, uiteenlopend van A tot en met E.

Type A is pure, ongeraffineerde boter, waarbij er alleen maar water tijdens de productie is gebruikt.
Bij type B komt het raffineren om de hoek kijken bij de totstandkoming van de boter, hetgeen wordt voortgezet
Bij klasse C, waarbij de boter wit en geurloos is gemaakt en op die manier veel van haar vitamines verliest.
De laatste twee klassen, D en E, staan voor shea butter die in bepaalde mate verontreinigd is. In reguliere cosmetica zit vaak de bewerkte shea butter, vanwege de kleur en de geur. In natuurlijke cosmetica zit vaak de onbewerkte variant.

shea butter

 

 

De geur en structuur

Shea butter heeft een redelijk makkelijk te herkennen structuur en geur. Zoals er al aan het begin van dit stuk is vermeld, heeft het een ivoorkleurige tot gele tint. Dit hangt af van de soort noten die gebruikt is om de boter uit te extraheren. Alle soorten van karité boter hebben echter dezelfde rokerige, nootachtige geur. De kleur zegt meestal niets over de algemene kwaliteit van de shea boter, al duidt een groene kleur en verharding van het materiaal er wel op dat deze onbruikbaar is geworden.

 

Alles wat we op onze huid smeren wordt opgenomen in onze bloedbaan

Misschien staan we er niet altijd even goed bij stil, maar wat dagelijks op je huid gesmeerd wordt heeft evenveel invloed op iemands gezondheid als wat je eet. De opname van alle verzorgingsproducten gaat door de huid heen en wordt zo de bloedbaan binnengebracht, waar het vervolgens door het hele lichaam circuleert.

Dit gebeurt met alles wat je op je huid smeert. Daarom hebben wij alleen de meest zuivere shea butter in onze producten.

Misschien is het nog interessant om te vermelden dat het gebruik van shea butter al duizenden jaren oud is. Volgens legendes zou Cleopatra het nog in het Oude Egypte hebben gebruikt als huidmiddel, waar de stof dan ook als een luxeproduct gekenmerkt werd. Shea butter is zelfs eetbaar. Midden jaren 60 verdween de shea boter echter zo’n beetje en werd ze vervangen door de, door de geïndustrialiseerde variant Gelukkig is de laatste jaren shea boter weer in opkomst en is het vaak een belangrijk ingrediënt in hoogwaardige cosmetica.

 

Samengevat

Shea butter is eetbaar in de onbewerkte variant, maar het is dus ook een ontzettend fijn ingrediënt in verzorgingsproducten. Het doet veel voor je huid, en huidproblemen, en dat wisten ze al in de tijd van Cleopatra. Wil jij weten in welke producten van Biostijl er shea butter verwerkt zit? Klik hier hier voor een overzicht.

 

 

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang de laatste nieuwtjes, tips en acties. Of schrijf je in voor onze gratis minicursus "maak jij je huid blij?"

 


  

Bedrijfsgegevens

Biostijl

Terpwei 1
9114 AB Driezum
info@biostijl.nl
0519-295088 of 06-53715371
KvK-nummer: 66646499
BTW-nummer: NL001426888B08
Bankrekeningnummer:
NL31KNAB 0400 6831 64
 

 

 

facebook 3

 

instagram

 

pinterest

menu mobile

nieuw logo biostijl