• 06-53715371
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scrubs en scrubben

We gaan het in deze blog hebben over diverse soorten scrubs, het scrubben van je huid en het belang van scrubben en het effect ervan voor je huid.

Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat ze moeten met een scrub. Hetzij een gezichtsscrub, hetzij een body scrub of enige andere scrub. Ik ga je vertellen over het belang van scrubben voor je huid en het effect ervan.

Scrubs en scrubben

Er zijn vele soorten scrubs te verkrijgen. Gezichtsscrubs, body scrubs, voetscrubs, handscrubs en wat al niet meer. In reguliere scrubs zitten vaak plastic deeltjes (microbeads of microplastics) die je liever niet in je scrub wilt hebben. Microplastics zijn plastic korreltjes die in het milieu terechtkomen en veel verwoesting aanrichten. Bij Biostijl zijn we daar fel op tegen. Daarom vind je alleen 100% natuurlijke scrubkorrels (suiker, zout, gemalen pitten of puimsteen) in onze scrubs. Ben jij ook benieuwd waarom scrubben goed is voor je huid? Lees dan snel verder. We hebben het voor je op een rijtje gezet.
 

Wat is scrubben nu eigenlijk

De term ‘scrubben’ is binnen de huidverzorging uitgegroeid tot gemeengoed. Aangezien een fijne scrub je huid helpt gezond en mooi (glad) te houden, is dat niet meer dan terecht. We zullen in deze blog uitleggen hoe en waarom scrubben zo goed is voor je huid. Heb je een droge of gevoelige huid dan is het beter om niet te vaak de scrub ter hand te nemen, maar kan je huid wel wat hebben? Dan kun je gerust 1 a 2 keer per week scrubben. Let op: scrub niet te hard. Dan beschadig je al snel je huid. En dat wil je nou juist net niet. Na het scrubben kan je dan een lekkere body butter of crème gebruiken om je huid helemaal te verwennen.
 
lichaamsverzorgingdames
 
 

Het verwijderen van dode huidcellen

Scrubben is de verzamelnaam voor het gebruiken van producten die, op welke manier dan ook, dode huidcellen verwijderen en zo de onderliggende, gezonde huid helpen vrij te komen. Hoewel deze dode huid op den duur ook uit zichzelf zal verdwijnen, is het over het algemeen verstandig om met behulp van scrubproducten je huid een handje te helpen de dode huidcellen te verwijderen. Wanneer je geen scrub gebruikt kan je huid droog, ruw en minder soepel aanvoelen.
 

Natuurlijke huidvernieuwing

Huidcellen vernieuwen zich elke dag, je huid is hier dag en nacht mee bezig. Dit natuurlijke proces helpt de meeste dode huidcellen wel te verwijderen. De natuurlijke huidvernieuwing valt het beste te vergelijken met de opwaartse werking van een lift. De lift vervoert mensen naar boven en laat ze vervolgens op een hogere verdieping eruit. De lift gaat dan weer naar beneden, haalt nieuwe mensen op om ze naar boven te brengen en zo gaat het maar door. Boven stappen er mensen in de lift om terug naar beneden te gaan, maar er blijven ook een aantal mensen achter. Dan raakt de bovenverdieping te vol en gaan mensen dichter naast elkaar staan om ruimte te maken voor degenen die erbij komen. Bij het vernieuwen van je huid gaat het ook ongeveer op die manier. De nieuwe huidcellen worden naar boven geduwd en vervolgens laten ze los wanneer ze te oud worden en er een volgende laag aankomt die ze wegduwt.
 

Wanneer huidvernieuwing niet goed gaat

Soms gaat de vernieuwing van je huid niet zoals het zou moeten. Er blijven dan bijvoorbeeld dode huidcellen en schilfers op je huid achter nadat het overgrote deel van deze laag is afgestoten. Ze blijven liggen, kunnen gaan samenklonteren en op die manier aan de huid blijven hangen. Wanneer deze samengeklonterde dode huidcellen achterblijven, zou je kunnen blijven wachten tot ze zelf loslaten, maar het risico bestaat dan dat er bacteriën bij komen en dat hierdoor een rode huid of oneffenheden en ontstekingen, zoals puistjes, ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
 

Daarom scrubben

Door een of twee keer per week de huid te scrubben verdwijnen deze huidresten van het lichaam en bezorgen ze geen overlast meer. Je kunt hier verschillende soorten producten voor gebruiken. Sommige vast, sommige vloeibaar en sommige een combinatie van die twee. Scrubsuikers vormen meestal de basis, maar ook bepaalde zouten of zelfs gemalen pitten en noten kunnen hiervoor dienstdoen. Je schuurt een klein huidlaagje van je lichaam af en laat hiermee de onderliggende huid bovenkomen, zodat deze haar werk kan gaan doen (beschermen).Het is ook belangrijk om te weten dat scrubben iets is wat je het beste je hele leven kunt blijven doen. Wanneer je ouder wordt, zal de huid dunner worden wat ervoor zorgt dat de huidvernieuwing moeizamer zal verlopen. Door te scrubben stimuleer je de huidvernieuwing. Je moet wel voorzichtiger gaan scrubben bij een dunner wordende huid, omdat deze gevoeliger is dan de dikkere, jongere huid.
 

Scrubs die scrubben en verzorgen tegelijk

Zou het niet handig zijn om je huid in één keer te scrubben en te verzorgen? Dat kan! Met de handgemaakte body scrub van Biostijl. Deze scrub verwijdert niet alleen je dode huid, hij verzorgt je huid ook direct! Als werkzame ingrediënten bevatten deze scrubs onder andere suiker, cacaoboter en etherische oliën. Suiker is een uitstekend ingrediënt om mee te scrubben, omdat dit van zichzelf ook al een hydraterende werking heeft. De cacaoboter werkt kalmerend en verzachtend. Er zijn 6 verschillende varianten. Elke variant bevat een andere etherische olie, waardoor elke scrub zijn eigen werking heeft. De sinaasappelscrub bevat bijvoorbeeld onder andere sinaasappelolie. Deze olie zorgt voor herstel en verzorging. Maar kies je bijvoorbeeld voor de ocean variant, dan kies je voor een scrub met zee mineralen die een beschermende werking hebben en je huid verbeteren en hydrateren.

 

Scrub

 
 

Exfoliëren

Een andere methode die weleens in een adem als scrubben wordt genoemd is het zogeheten exfoliëren. Desondanks hebben we het over twee compleet verschillende dingen. Bij exfoliëren worden veelal bepaalde soorten (fruit)zuren toegepast. Vaak wordt exfoliëren gebruikt wanneer je huid pigmentvlekken bevat. Het doel van deze methode is hetzelfde als bij scrubben, alleen worden de cellen losgeweekt en niet eraf geschuurd. Dit klinkt weliswaar als een meer zachtzinnige methode, maar er zitten enkele haken en ogen aan. Het meest nijpende punt is het hoofdbestanddeel, de zuren, dat gebruikt worden. Hoewel je de zuren inderdaad uit vruchten of op enigerlei andere natuurlijke basis kan verkrijgen, zoals glycolzuur of salicylzuur, kunnen hiervoor ook andere methoden worden toegepast. Met name salicylzuur is makkelijk te produceren op synthetische basis, met behulp van machines, zonder inbreng van de natuur. Deze stof kan hierdoor juist schadelijk zijn voor de huid. Ook de natuurlijke variant is onverdund gevaarlijk in het gebruik. Voor producenten is het daarom de noodzaak dit effect te verzachten door bestanddelen als kamille of een SPF-factor toe te voegen aan het product. Een voorbeeld van een natuurlijke, exfoliërende, crème is de pigmentvlekkencrème van Macrovita. Wanneer je pigmentvlekken hebt, is dit een uitstekende manier om ze kwijt te raken, maar je moet wel even volhouden. Het duurt minstens twee tot drie maanden voordat je resultaat ziet.
 

Terug naar de scrub

We keren nu terug bij het scrubben. Elk huidtype kan met behulp van een goede scrub behandeld worden. Het is wel belangrijk eerst te kijken welke variant je het beste waarvoor kunt gebruiken. Scrubs worden samengesteld voor alle delen van het lichaam. Je hebt scrubs voor de voeten, de handen, de lippen, het gezicht… Een lichaamsscrub, of body scrub, kan wel voor de handen en voeten worden gebruikt, maar deze kun je beter niet voor het gezicht gebruikt worden. De body scrub is er te grof voor en kan dus voor huidschade zorgen. Maar er zijn ook de zogenaamde gezicht- en bodyscrubs die zo uitgebalanceerd zijn dat je ze voor het gezicht kunt gebruiken, maar ook voor de rest van je lichaam.
 
 

 scrubzout

 

Hoe vaak kun je scrubben

Het gebruik van scrubs kan het beste beperkt worden tot één of twee keer in de week. Omdat de huid niet erg snel regenereert (en niet een constante stroom aan dode huid veroorzaakt) zou een intensiever gebruik niet alleen een verspilling van scrubs zijn, maar ook niet echt goed zijn voor je huid. Eigenlijk hangt het af van je eigen huidtype en de conditie van je huid. Het prettige van scrubben is dat iedereen het kan doen. Je hoeft eigenlijk alleen maar je huid vochtig te maken en de scrub aan te brengen of voorzichtig over je huid smeren. Je hoeft dus alleen maar in ronddraaiende bewegingen de scrub in te masseren of over je huid te laten gaan. Vervolgens spoel je de huid af met water. Als je een paar keer hebt gescrubd, zul je merken dat je huid een mooiere glans krijgt en zachter en soepeler wordt.
 

Gezonde huid

Een gezonder ogende huid is niet het enige voordeel van regelmatig scrubben. Door te scrubben voor het zonnebaden, zorg je ervoor dat je op een egalere manier bruin wordt. Je hoeft alleen een dag tussen het scrubben en het zonnen te laten zitten. Ook kun je puisten voorkomen en laten verdwijnen. Een laatste woord van advies: je hoeft je niet druk te maken indien het scrubben de huid rood maakt. De doorbloeding in het lichaam wordt gestimuleerd door het scrubben en dit kan wel eens roodheid veroorzaken.In de shop van Biostijl bieden wij een verscheidenheid van scrubs aan, in alle vormen en maten, voor elk huidtype. Zou jij ook graag een stralender huid willen hebben zonder vervelende velletjes of andere onvolkomenheden? Neem dan eens een kijkje in onze webshop bij de scrubs.
 
Wil jij ook graag iets meer weten over natuurlijke verzorgingsproducten? Schrijf je in voor de gratis minicursus "weet wat je smeert"
 
 
 

  

Bedrijfsgegevens

Biostijl

Terpwei 1
9114 AB Driezum
info@biostijl.nl
0519-295088 of 06-53715371
KvK-nummer: 66646499
BTW-nummer: NL001426888B08
Bankrekeningnummer:
NL31KNAB 0400 6831 64
 

 

 

facebook 3

 

instagram

 

pinterest

menu mobile

nieuw logo biostijl